Hyppää pääsisältöön

Ilmastokirjailija: "Kännykkälaturi kuluttaa päivässä saman verran energiaa kuin autolla ajo sekunnissa"

YleX Etusivun Jukan ja Auran haastattelussa kävi Valomerkki - energiapula ja makean elämän loppu -teoksen kirjoittaja Jussi Laitinen.

Jussi Laitinen YleX Etusivun vieraana

Fossiiliset polttoaineet pumpataan ennen pitkää loppuun ja ilmastonmuutos sen kuin kiihtyy, toitottavat tutkimukset. Voiko pienillä teoilla, kuten ottamalla kännykkälaturin seinästä latauksen jälkeen tai käyttämällä energiansäästölamppuja, pelastaa maailma tuholta?

- Laturi kuluttaa vuorokaudessa saman verran energiaa kuin autolla ajo sekunnissa. Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen, ja laturin kulutus on vuorokauden energiankulutuksesta prosentin tuhannesosa. Kun puhutaan 90 prosentin päästövähennystarpeesta, niin aika pieneksi sen osuus silloin jää. Valaistus taas on noussut kaikkein suurimmaksi sähkönkuluttajaksi taloussähköstä, joten energiasäästölampuista kyllä on hyötyä, Laitinen kertoo.

Yksilötasolla voi kuitenkin vaikuttaa ilmastoasioihin, vaikka suurimmat päätökset ilmaston suhteen tehdäänkin Laitisen mukaan politiikassa ja talousmaailmassa.

- Äänestäminen on tärkein ilmastoteko, mitä voi tehdä. Myös se, miten asunto lämpiää, miten käyttää sähköä, mitä syö ja paljonko ajaa autolla, ovat tärkeitä. Kasvissyöjät ovat olleet oikeassa kautta linjan, sillä ilmastomielessä kasvisruoka on parempi vaihtoehto kuin lihapitoinen. Kannattaa myös ennemmin lähteä yhteiskunnalliseen toimintaan mukaan, kuin lukea näitä synkkiä kirjoja ja masentua sohvan pohjalla, Laitinen naurahtaa.

"On absurdia, että vaarallisia kasvihuonekaasuja saa pössytellä ilmakehään ilman jätemaksua"

Laitisen mukaan suurten öljy-yhtiöiden ja muiden fossiilisia polttoaineita tuottavien yhtiöiden saamista verohelpotuksista ja tuista pitäisi äkkiä päästä eroon.

- Fossiilisten polttoaineiden tuotantoa tuetaan maailmanlaajuisesti 400 miljardilla dollarilla vuodessa, kun taas uusiutuvia vain 60 miljardilla. On absurdia, että vaarallisia kasvihuonekaasuja saa pössytellä ilmakehään ilman mitään vastuuta tai jätemaksua. Eihän mikään yrityskään voi dumpata jätteitä kadulle tai järviin. Tämä johtuu isojen yhtiöiden vallasta. Uusiutuviin energiamuotoihin pitäisi alkaa saman tien satsata poskettomasti tästä päivästä lähtien, jotta niiden osuus saataisiin isommaksi kuin se nykyiset pari prosenttia.

Talouskasvu ja päästöjen vähentäminen ei voi Laitisen mukaan kulkea käsi kädessä.

- Degrowth on väistämätön ratkaisu maapallon tulevaisuuteen. Jos päästöjä pitää vähentää, niin talous ei voi kasvaa. Kun talous kasvaa, niin myös energiankäyttö kasvaa. Kun 85 prosenttia energiankäytöstä on fossiilisia polttoaineita, niin silloin päästöt kasvavat. Nollakasvu on ainoa nopea keino päästöjen hallintaan ja näyttää että siihen joudutaan joka tapauksessa. Jos muilla konsteilla ei ilmastopäästöjä saada kuriin, niin taantuma tekee sen.

Miksi Laitinen kuvailee itseään possibilistiksi? Miksi hybridiauton ostaminen voi loppupeleissä kasvattaa energiankulutusta? Mitä tarkoittaa rebound-ilmiö? Kuuntele koko haastattelu alla.

Lähteet: YleX Etusivu