Hyppää pääsisältöön

Ilmapatja ja aamiainen - kotimajoituspalvelut tarjoavat vaihtoehdon kasvottomille hotelleille

AirBnB-sivuston kautta voi vuokrata itselleen asunnon vaikka matkan ajaksi 192 maasta. Matkailualan asiantuntijan mukaan tämä voisi olla vakavasti otettava ilmiö hotellialan kannalta, mikäli Helsingissä olisi tarjolla parituhatta yksittäistä asunnontarjoajaa.

AirBnB-toiminnan perustajat // Kuva: AirBnB.com

Yhdysvaltalaiskaverukset keksivät pari vuotta sitten pistää pystyyn AirBed & Breakfast -toiminnan, jossa oman huoneen tai asunnon voi vuokrata eteenpäin sovitulla hinnalla. Nykyisin nettipalvelun sivuilta löytyy noin puoli miljoonaa vuokrattavaa kohdetta kaiken kaikkiaan 34 000 kaupungista.

Helsingissä palveluun on rekisteröity yhteensä 400 vuokra-asuntoa. Vertailun vuoksi hotellihuoneita taas on 8 300. Hotellialan kannalta AirBnB ei vielä siis ole suuri ongelma.

- Jos nykyinen määrä viisinkertaistuisi, se olisi vakavasti otettava ilmiö. Tässä ei kuitenkaan tiedetä huoneiden käyttöastetta, eli paljonko niitä todellisuudessa vuokrataan. 400 huonetta kuulostaa aika vähältä määrältä, Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi huomauttaa YleX Etusivun haastattelussa.

Suomen lainsäädäntö ei Aittoniemen mukaan tällä hetkellä tunne AirBnB-tyylistä toimintaa lainkaan. Pelisääntöjä lyhyelle asunnonvuokraukselle ei siis ole. Palvelua käyttänyt nainen kuitenkin luottaa, ettei hänen kämppää tuhota, tai etteivät vieraat suostuisi lähtemään kämpästä.

- Palvelu toimii keskinäisellä luottamuksella. Asukkaan voi myös aina arvioida käynnin perusteella. Toiminta on lisäksi julkista, eikä sinne mitä tahansa hiippareita tulekaan. Lisäksi AirBnB:llä on oma vakuutus, joka korvaa tarvittaessa, AirBnB-esittelytilaisuudessa vieraillut nainen kertoo.

Palvelua Melbournessa käyttänyt mies näkee palvelussa monia hyviä ominaisuuksia.

- Siinä pääsee paikallisten kanssa tekemisiin ja voi tutustua paikalliseen meininkiin. Hotelliin meneminen on vähän kasvotonta. Ihmiset haluavat myös tehdä tyhjillä tiloillaan vähän rahaa, mies listaa.

Lähteet: YleX Etusivu