Hyppää pääsisältöön

Huhut vahvistettiin: Microsoft ostaa Nokian puhelinliiketoiminnan

Kaupan myötä Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop siirtyy Microsoftin palvelukseen.

Nokian lumia 41:n megapikselin kameralla // Kuva: Nokia

Microsoft maksaa 3,79 miljardia liiketoiminnan osien ostosta. 1,65 miljardia euroa se maksaa Nokian patenttien lisensoinnista. Nokia laskee järjestelystä kirjattavan myyntivoittoa noin 3,2 miljardia euroa. Nokia suunnittelee keskittyvänsä järjestelyn jälkeen kolmeen liiketoimintaansa eli verkkoyhtiö NSN:ään, kartta- ja tietopalveluihin ja teknologiakehitykseen.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop jättää tehtävänsä ja siirtyy myytävän puhelinliiketoiminnan johtajaksi.

Nokia arvioi, että Microsoftille siirtyvien toimintojen liikevaihto oli viime vuonna noin 14,9 miljardia euroa eli liki 50 prosenttia Nokian liikevaihdosta.

Kauppaan sisältyy muun muassa Nokian Asha-tuotemerkki. Tiedotteen mukaan Nokia omistaa tulevaisuudessakin patenttisalkkunsa ja se jatkaa brändinsä omistajana. Järjestelyn ehtojen mukaan yhtiöillä on kymmenen vuoden lisenssisopimus, jonka myötä Microsoft käyttää Nokia-brändiä nykyisissä ja myöhemmin tulevissa Series 30- ja Seris 40 -ohjelmistoalustojen laitteissa. Järjestelyn toteutuessa Nokia ei voi käyttää Nokia-brändiä omissa matkaviestimissään ennen vuoden 2015 loppua, tiedotteessa kerrotaan.

Noin 32 000 työntekijän arvioidaan siirtyvän Microsoftin leipiin. Microsoft kertoo perustavansa Suomeen datakeskuksen. Sen on määrä palvella yhtiön eurooppalaisia asiakkaita. Microsoft sijoittaa yli neljännesmiljardin dollaria keskuksen pääomaan ja lähivuosien toimintaan.

Yritysjärjestely toteutuu ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, yhtiöt arvioivat. Järjestely edellyttää muun muassa Nokian osakkeenomistajien ja viranomaisten hyväksyntää.

Lue lisää aiheesta Yle Uutisten sivuilta: Microsoft ostaa Nokian puhelinliiketoiminnan

Lue myös:

Nokian ja Microsoftin jättikauppa - Yle Uutiset seuraa hetki hetkeltä

Microsoft perustaa datakeskuksen Suomeen

Lähteet: Yle Uutiset