Hyppää pääsisältöön

Helsinki–Vantaasta Big Brother -lentokenttä

Helsinki–Vantaan lentokenttä alkaa ensimmäisenä lentokenttänä maailmassa seurata matkustajien liikkeitä kännykän wifi-verkon avulla.

Finnaririn lentokone nousi lentoon Helsinki-Vantaan lentokentältä // Kuva: EPA / SEPPO SIRKKA

Ensi syksystä alkaen Helsinki–Vantaan otetaan käyttöön matkapuhelimen wifi-verkon kautta toimiva järjestelmä, jonka avulla matkustajan jokainen liike on mahdollista paikantaa erittäin tarkasti. Yle Uutiset kertoo, että järjestelmää tullaan hyödyntämään esimerkiksi turvatarkastusten pullonkaulojen ruuhkien välttämisessä.

Matkustaja voi myös ladata sovelluksen, joka neuvoo ajoittamaan lähtökahvinsa kentällä oikein, jotta ehtii ajoissa lähtöportille.

- Jos ajatellaan vaikka vaihtomatkustajaa, niin autamme esimerkiksi löytämään tulo- ja lähtöportin välimatkan, Finavian Helsinki-Vantaan lentokentän apulaisjohtaja Heikki Koski kertoo.

Seurantajärjestelmän vuoksi The Telegraph -lehti on nimittänyt Helsinki–Vantaata Big Brother -lentokentäksi. Järjestelmän kehittänyt yhtiö Walkbase Oy painottaa, ettei yksittäisen henkilön tietoja pystytä kohdentamaan.

- Tottakai eri asia on sitten, jos ihminen antaa oman suostumuksensa kirjautumalla wifi-verkkoon tai lataamalla tämän applikaation, niin silloin se antaa meille mahdollisuuksia tallentaa tietoja, mutta silloin on lupa siihen, sanoo Walkbase Oy:n markkinointi- ja myyntijohtaja Juha Mattsson.

Lue myös:

Unelmaloma peruuntui – tällä naamalla ei päässyt lentokoneeseen

Pää Kii -punkkari kiisteli lentokoneessa - meinattiin heittää ulos

Lähteet: Yle Uutiset