Hyppää pääsisältöön

Helsingin MTV-gaala ei enää rahasta kiinni - valtion tuki luvattu

Viime viikolla uutisoitiin Helsingin havittelevan MTV Europe Music Awards -gaalan isännäksi. Valtio on valmis tukemaan hanketta.

Duudsonit viime vuoden gaalassa. // Kuva: MTV

Massiivisen maailmanlaajuista näkyvyyttä tarjoavan musiikkigaalan järjestäminen ensi vuonna Helsingissä ei ole ainakaan valtion tuesta kiinni, kertoo kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki. Viikko sitten Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen toivoi apua valtiolta noin 750 000 euron edestä, mikä on puolet kaikista kaupungille koituvista kustannuksista.

- Siihen ovat työ- ja elinkeinoministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö sitoutuneet omin osuuksin. On tärkeä huomata, että ne eivät ole rahoja, joita annetaan MTV:lle. Ne laitetaan kotimaisiin hankkeisiin, Arhinmäki kertoo.

Ministeri tarkentaa vielä, mihin valtionosuus menee.

- Monissa tapahtumissa on kynnysmaksu eli maksetaan tapahtuman saamisesta. Tähän MTV Europe Music Awardsiin ei kuulu sellaista vaan me ollaan sitouduttu tukemaan tapahtumaa liikennejärjestelyissä, tilakuluissa ja sen tyyppisissä kuluissa.

Paavo Arhinmäki tietää tapahtuman näkyvyysarvon kansainvälisissä medioissa, mutta se ei ole ainoa syy gaalan tukemiseen.

- Tapahtuma tuo tietenkin näkyvyyttä maailmanlaajuisesti ja kiinnostavia artisteja. Haluan painottaa sitä, ettei kyse ole vain yhdestä gaalasta Hartwall Areenassa vaan kokonaisen viikon tapahtumista. Se halutaan viedä myös klubeille ja, vaikka kyse on marraskuusta, myös ulkoilmatapahtumiin.

MTV Europe Music Awards on järjestetty 2000-luvulla muun muassa Tanskassa ja Ruotsissa. Isäntäkaupunkien on arvioitu hyötyneen kymmenien miljoonien eurojen arvosta sekä taloudellisesti, että näkyvyydessä. Gaala tuo tähtien lisäksi kaupunkiin tuhansia toimittajia kansainvälisisistä medioista ja musiikkifaneja. Arhinmäki kertoo, että tapahtumaan käytetty summa palautuu takaisin yöpymisten ja muiden tulojen kautta.

MTV päättää tässä kuussa, minkä hakijakaupungin kanssa se jatkaa neuvotteluja isännyydestä. Helsingin pitäisi päihittää muun muassa Amsterdam, joka on hakijoiden joukossa.

Viime vuonna gaala järjestettiin Madridissa ja tämän vuoden marraskuussa on Belfastin vuoro.

Lue myös: MTV: Musiikkigaalaa hakee Helsingin lisäksi moni muukin kaupunki

Lähteet: YleX