Hyppää pääsisältöön

Helpotusta joukkorahoitukseen – laki muuttuu pian Suomessa

Suomen rahankeräyslakeja aiotaan uudistaa pian. Jos suunnitelma toteutuu, spontaanit rahankeräykset helpottuvat, kun niihin ei tarvitse hakea lupaa ennakkoon.

Iron Sky the Coming Racen joukkorahoitushanketta vauhdittaa ohjaajan kaappausvideo. // Kuva: Blindspot Pictures

Joukkorahoitushankkeiden käynnistäminen helpottuu pian Suomessa, kun rahan keräämiseen liittyviä lakeja muutetaan. Yle Uutisten haastattelema sisäministeriön ylitarkastaja Jukka Tukia sanoo, että spontaanisti syntyneet ideat hyötyvät muutoksista.

Nykyään rahankeräyksiä saavat järjestää yleishyödylliset yhteisöt ja säätiöt. Tukia sanoo, että suunnitelmissa olevan lain mukaan rahankeräyslupaa ei jatkossa enää tarvitse anoa etukäteen. Riittää, että ilmoittaa keräyksen alkaneen.

Monien rahaa keräävien järjestöjen mielestä luvan hankkiminen on ollut nykyisellään hidasta. Poliisin mukaan luvan saamiseen on saattanut kulua kuukausia.

Kun rahan keräämistä vapautetaan, samalla vastuuta siirtyy pois poliisilta.

- Tavallisella kansalaisella on enemmän vastuuta siitä, että selvittää ehkä tarkemmin rahaa pyytävän taustoja, Tukia sanoo Yle Uutisille.

Sisäministeriö suunnitteleekin perustavansa rekisterin, josta kuka tahansa voisi tarkastaa rahan kerääjän luvan.

Tukia sanoo, että mietittävänä on lisäksi se, pitäisikö rahankeruu sallia myös yksityisille henkilöille. Hänen mielestään se olisi kätevää, mutta vapauttamiseen liittyy riskejä.

– Kuka tahansa henkilö voidaan rekrytoida keräyksen toimeenpanijaksi, ja taustalla voi olla ihan toinen taho, joka käytännössä niitä rahoja käyttää.

Jos kaikki etenee suunnitellusti, lakiesitys etenee eduskunnan käsittelyyn joulukuussa.

Lue myös:

Joukkorahoitussivusto veti rajan: Aborttia ei rahoiteta näin

Haluatko nimesi Ruisrock-lavalle – animaatiobändi kauppaa näkyvyyttä keikalleen

Lähteet: Yle Uutiset