Hyppää pääsisältöön

Guggenheim-museota rakennetaan surkeissa oloissa: passit takavarikoitu ja työ käytännössä palkatonta

Keskustelu Guggenheim -säätiön Helsinkiin havittelemasta museosta on käynyt kiihkeänä jo yli kolme vuotta. Samaan aikaa ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Abu Dhabin hankkeesta, jota rakennetaan jo kovaa vauhtia.

Brancusi-serra näyttely, Guggenheim Bilbao // Kuva: AFREDO ALDAI /EPA

Abu Dhabin Saadiyat-saarella on käynnissä maailmaan suurin kulttuurilaitosten rakennushanke, joka kokoaa yhteen eräitä tunnetuimpia kulttuuribrändejä. Saarelle on nousemassa Guggenheimin, Louvren, British Museumin ja New Yorkin yliopiston rakennukset.

Human Rights Watch -kansalaisjärjestö on kritisoinut työläisten oloja alueella, jonka väestöstä jopa 90 prosenttia on siirtotyöläisiä. Erityistä huolta on herättänyt Yhdistyneiden Arabiemiraattien siirtotyöläisten sponsorijärjestelmä kafala, jossa työläiset on sidottu työnantajaansa kahden vuoden ajaksi. Työviisumin voimassaoloaikana siirtotyöläiset eivät saa poistua maasta eivätkä vaihtaa työpaikkaa. Usein työnantajat takavarikoivat työläisten passit.

Sponsorijärjestelmän lisäksi 86 prosenttia siirtotyöläisistä oli vuoden 2013 PriceWaterhouseCoopers-konsulttifirman selvityksen mukaan maksanut työnvälitysmaksuja saadakseen työluvan. Maksun suuruus on keskimäärin 2 000 dollaria, jonka maksamiseen työntekijältä menee keskimäärin kaksi vuotta eli työviisumin voimassaoloaika. Tämän lisäksi majoitusolosuhteet ovat usein primitiivisiä, ja työpäivät pitkiä sekä helteisiä.

Taitelijat vastarinnassa

Ihmisoikeusjärjestöt ja taidemaailma ovat heränneet vastustamaan länsimaisten kulttuurilaitosten toimintaa Persianlahdella. Siirtotyöläisten oikeuksia puolustava Gulf Labor-kampanja on julkaissut vetoomuksen, jossa taiteilijat julistavat kieltäytyvänsä myymästä teoksiaan Guggenheim-säätiölle. Boikotti peruuntuu, mikäli säätiö ja Saadiyat-saaren urakasta vastaava valtionyhtiö TDIC muuttavat toimintatapansa. Vetoomuksen allekirjoittaneita taitelijoita on yli 2 000, monet heistä Lähi-idän alueen taiteilijoita.

New Yorkin yliopiston kulttuurintutkimuksen professori Andrew Ross on ollut eräs Gulf Labor -kampanjan perustajista. Tunnettu tutkija ja kansalaisaktivisti on pitänyt kirjoituksissaan esillä erityisesti siirtotyöläisten oikeuksia globaaleissa olosuhteissa. Ross vertaa taiteilijoiden boikottia kuluttajakampanjoihin, jotka painostivat kansainvälisten vaateyritysten johtoportaita ja tuotemerkkejä ottamaan enemmän vastuuta hikipajoistaan.

- Saamamme vastaukset ovat tuttuja hikipajakampanjoista: "Meillä ei ole valtaa päättää, mitä alempana alihankintaketjussa tapahtuu; työläisiä palkkaavat tahot ovat hyvin kaukana meistä; me olemme ainoastaan vastuussa taiteen kuratoinnista ja hankinnasta.", Ross kertoo Yle Uutisille.

Rossin mukaan museot ja yliopistot ovat kuitenkin tilivelvollisia paljon laajemmalle päätöksenteolle kuin vaatetehtaat. Tutkija uskoo taiteilijoiden boikottiin, koska taidemuseot eivät voi vaatetehtaiden tavoin siirtyä paikasta toiseen välttääkseen ei-toivottua huomiota.

Saadiyat-saaren rakennushankkeen yhteydessä alueelle omia talojaan rakentavat länsimaiset kulttuuri- ja koulutuslaitokset ovat saaneet kritiikistä osansa. Kulttuurirakennusten lisäksi työn alla on luksusluokan asuntoja, golf-kenttiä, kolme satamaa huvipursille, ostoskeskuksia sekä useita hotelleja. Koko hankkeen on arvioitu maksavan 27 miljardia dollaria.

Uuden Guggenheim-museon arvioidaan valmistuvan vuonna 2017. Alun perin museon piti olla valmis jo vuonna 2011, mutta aikataulua on jouduttu lykkäämään muun muassa työläisten lakkoilun takia.

Lue lisää Yle Uutisten sivuilta.

Lähteet: Yle Uutiset