Hyppää pääsisältöön

Greenpeace aktivistien vangitsemisesta: Se oli merioikeuden vastainen teko

Greenpeacen aktivistiryhmä järjesti viime viikolla protestin Venäjällä arktista öljynporausta vastaan. Aktivistien joukossa oli myös yksi suomalainen. Greenpeacen mukaan tapauksen saama julkisuus on tärkeää, mutta se ei ole itseisarvo.

Greenpeacen Arctic Sunrise -alus. // Kuva: Kate Davison / EPA

Venäjän rannikkovartiosto pidätti 30 Greenpeacen aktivistia Petšoranmerellä Venäjällä keskiviikkona. Aktivistit nousivat aamulla energiajätti Gazpromin omistamalle öljynporauslautalle tarkoituksena pysäyttää arktinen öljynporaus. Yksi pidätetyistä oli suomalainen nainen, jota uhkaa jopa 15 vuoden vankeustuomio.

- Kaikki tietävät, että mielenosoituksiin Venäjällä liittyy riskejä, ja hän oli hyvin tietoinen niistä, Greenpeacen Suomen ohjelmajohtaja Tapio Laakso kertoo YleX Etusivun haastattelussa.

Vaikka Venäjällä kansalaisjärjestöjen toimintaan ei suhtauduta suopeudella, on Laakson mukaan paikalle tärkeää mennä.

- On tärkeää, että tallomme isoille varpaille. Ilmastonmuutos sulattaa pohjoista napajäätä ja öljy-yhtiöt menevät sinne silti poraamaan lisää öljyä, Laakso ihmettelee.

Jännitysnäytelmäksi muodostunut tilanne tuo Greenpeacelle rutkasti julkisuutta.

- Julkisuus on toki tärkeää. Oleellista kuitenkin on, että ihmiset ovat tosissaan, eivätkä vain hakemassa julkisuutta. He ovat tosissaan pyrkimässä lautan toiminnan hidastumiseen ja siihen, että viranomaiset ovat tietoisia öljynporauksen riskeistä, Laakso korostaa.

Suomi tehnyt tarvittavan

Greenpeacen alus purjehti Hollannin lipun alla. Hollanti onkin uhannut diplomaattisilla seurauksilla, mikäli Venäjä ei vapauta alusta ja sen miehistöä. Greenpeacen Laakso on tyytyväinen Suomen toimiin tapauksen osalta.

- Ulkoministeriö on ollut aktiivinen asian suhteen. Olemme tyytyväisiä, että presidentti Niinistö keskusteli aiheesta Putinin kanssa, kun he tapasivat arktisessa konferenssissa.

Tapaus herättää Laakson mukaan myös laajemman kysymyksen.

- Tämä tapahtui kansainvälisellä merialueella. Useiden oikeusoppineiden mukaan se oli kansainvälisen merioikeuden vastainen teko. Laajempi kysymys onkin, voidaanko näin tehdä mille tahansa laivalle sopivassa poliittisessa tilanteessa, Laakso heittää.

Lue myös: Yle Uutiset: Suomalainen Greenpeace-aktivisti kertoo: Meiltä katkaistiin yhteys ulkomaailmaan

Lähteet: YleX Etusivu