Nyt soi:

Biisilista netissä ohjelman jälkeen.

 

Perjantai-illan saaliit!

Tänä perjantaina soitetaan kuulijoiden illan saaliita, eli uusia biisejä joihin on viime aikoina ihastunut. Toivo musiikkia TÄÄLTÄ, ja muista perustella biisitoiveesi hyvin!

Game of Thrones –suomentaja: Suomalaiset kustantamot eivät olleet kirjasta kiinnostuneita

25.10.2012 klo 18:20 | Maria | Lähde: YleX | Kommentit (3)

Satu Hlinovsky ja kustantaja Sini Bonke Helsingin kirjamessuilla 2012

Kun kustantamot eivät kiinnostuneet Game of Thronesista, suomentaja Satu Hlinovsky päätti perustaa oman kustantamon.

Idea George R. R. Martinin Game of Thrones -kirjasarjan suomentamisesta syntyi kymmenen vuotta sitten sairaspedillä.

- Mieheni toi minulle Game of Thrones -kirjan luettavaksi, kun sairastin keuhokuumetta. Luin sen yhdeltä istumalta ja päätin, että tämän kirjan minä tahdon suomentaa, Satu Hlinovsky kertoo.

Suomalaiset kustantamot eivät kuitenkaan näyttäneet Hlinovskylle vihreää valoa.

- Koska kustantamot eivät siitä kiinnostuneet, päätin perustaa oman kustantamon. Ajatus oman yrityksen perustamisesta oli jo muhinut pidemmän aikaa, mutta tämän jälkeen tein lopullisen sen päätöksen, Kirjava-kustannusyhtiön toimitusjohtaja kertoo.

Vuonna 2003 ilmestyi Hlinovskyn ensimmäinen Game of Thrones -suomennos, Valtaistuinpeli. Suomentajan mukaan huippusuosittu tv-sarja on kirjasarjalle melko uskollinen.

- Ensimmäinen kausi on melko samanlainen kuin ensimmäinen kirja. Onhan siinä toki Hollywood-vaikutteita, kuten enemmän seksiä ja väkivaltaa kuin kirjoissa. Myös joitain sivujuonia on jätetty pois. Toinen kausi on hitusen kauempana kirjasta. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki mikä toimii paperilla, ei välttämättä toimi tv-sarjassa, Hlinovsky päättää.

Satu Hlinovskyn suomentama, HBO:n Game of Thrones -tv-sarjaan perustuva kuvallinen teos "Game of Thrones – Valtaistuinpelin kulisseissa" on juuri ilmestynyt. Uusi Game of Thrones -suomennos julkaistaan ensi vuonna.

Henkilöt: Satu Hlinosvky

Kommentointi

Kommentit (3)

Olen eri mieltä. Suomennos on erittäin onnistunut.

>Anonyymi 18.07.2013, 16:11

Suomennoksen laadussa olisi kyllä ollut parantamisen varaa.

>Anonyymi 05.05.2013, 18:55

Oikea päätös, on nimittäin hemmetin hyvä kirja. Suomalaisien kustantamojen bisnestajussa on jotain vikaa, kun eivät tajua tällaista kultakimpaletta suomentaa. TV-sarja on ollut käsittämättömän suosittu ja kirja hakkaisi Twilightit sun muut mennen tullen.

>Late 26.10.2012, 20:53
Muualla Yle.fi:ssä