Hyppää pääsisältöön

EU miettii vastaiskua Applen ja Googlen salakuvailuun

Jenkkiteknologian jättiläiset Apple ja Google ovat kääntämässä uutta sivua interaktiivisten karttapalveluiden kehityksessä. Samalla pystyyn ovat nousseet kansalaisaktivistien selkäkarvat.

Google Maps -satelliittikuvasta et voi tunnistaa ketään. // Kuva: EPA/GOOGLE MAPS

Jo testikäytössä taivaalla surraavat, super-zoomaavin kameroin varustellut vakoojalennokit kuvaavat kymmenen sentin tarkkuudella kaupunkeja katuineen, taloineen ja tietämättöminä kadulla tallustelevine asukkaineen - kolmiulotteisena!

Daily Mailin mukaan brittiläisten kansalaisoikeuksia ja yksityisyyttä suojelevan Big Brother Watch -järjestön johtaja Nick Pickles ennustaa seuraavan sukupolven karttapalveluiden olevan jälleen askel kohti huomisen alati vahtivaa "isoveli"-yhteiskuntaa.

- Et voi ottaa pihallasi aurinkoa ilman, että Apple tai Google pörräävät yläpuolellasi kuvia napsien, Pickles huoli.

Perinteisissä satelliittikuvissa yksityisyysongelmia ei ole, sillä kuvien laatu jää tarkentaessa liian huonoksi esimerkiksi ihmisiä tunnistaakseen. Uusin menetelmin otetuista kuvista Googlen ja Applen odotetaankin sumentamalla sensuroivan ainakin ihmisten kasvot ja autojen rekisterikilvet, kuten Google teki Streetview-palvelunsa kanssa.

Suomen tietosuojavaltuutetun toimiston tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pohtii, voiko ylhäältä päin kuvatuista kuvista kuitenkaan selvästi erottaa kadulla kävelevää ihmistä. Yksityisyyden suojaan omalla pihalla hän ottaa selvän kannan:

- Perussääntö on, että oma piha ja siellä toimiminen kuuluu yksityisyyden suojan piiriin ja sitä on kunnioitettava, Aarnio neuvoo ja toteaa saman pätevän myös uhkakuviin lennokkien kuvaamisesta ikkunoista sisään. Positiivista signaalia on onneksi odotettavissa Euroopan Unionin suunnalta.

- EU valmistelee uutta tietoturva-asetusta, joka sekä yhtenäistää kaikkien EU-maiden lainsäädännön yksityisyyden suojan kannalta että vaatii ei-eurooppalaisten toimijoiden noudattamaan asetuksen linjaa.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi amerikkalaiset korporaatiot, kuten Apple ja Google eivät enää voi seikkailla Euroopan maaperällä ilman pelkoa seurauksista. Jos ja kun yhtiöiden super-karttapalvelut näkevät päivänvalon ja hälinä kuvissa toilailevista, tunnistettavista ihmisistä alkaa, neuvoo Aarnio oikeuksistaan huolestuneita ihmisiä kysymään askarruttavista asioista tietosuojavaltuutetun toimistosta. Mahdolliset rikkomukset tulee ohjata suoraan poliisin tietoon.

Yhtiöiden epäilyttävistä kuvausmetodeista uutisoi ensimmäisenä suomalaismediana Iltalehti.

Lähteet: Daily Mail