Hyppää pääsisältöön

Esikoiskirjailija Miki Liukkonen: Suomalaisessa kirjallisuudessa pitää uudistaa kaikki

Esikoisteoksensa Lapset auringon alla syksyllä julkaissut Miki Liukkonen haluaa uudistaa suomalaista kirjallisuutta mielikuvituksella ja erilaisuudella.

Miki Liukkonen // Kuva: Aki Roukala

Kirjallisuuspiireissä on jokunen vuosi kohuttu Miki Liukkosesta, joka voitti alle 20-vuotiaana J. H. Erkon kirjoituspalkinnon. Aiemmin runoja julkaissut 24-vuotias Liukkonen julkaisi syksyllä esikoisromaaninsa Lapset auringon alla, jolla Liukkonen toivoo saavansa myös nuoret kiinnostumaan kirjallisuudesta.

- Runoja kirjoittaessani tavoitteeni oli saada nuoret lukemaan runoutta. Itselläni oli nuorempana mielikuva, että runous on maailman tylsin juttu. Onnistuin tavoitteessani, sillä sain palautetta ihan yläasteikäisistä lähtien, että he ovat innostuneet runoudesta. Haluaisin, että romaanipuolella tulisi samanlainen mullistus, Liukkonen julistaa YleX Etusivun haastattelussa.

Liukkosen mielestä nykyinen suomalainen kirjallisuus on pääasiassa mielikuvituksetonta ja tylsää. Miehen esikoisteos kertookin muun muassa keltaisesta väristä, jazzista sekä pyramideista yhdisteltynä tarinaan isästä ja pojasta. Omalla teoksellaan hän haluaa ravistella tavanomaisia kirjoitustyylejä.

- Ajattelin, että suomalaisessa kirjallisuudessa piti uudistaa kaikki. Halusin, että siinä olisi enemmän mielikuvitusta, mutta en kuitenkaan tarkoita mitään Harry Potter -tyylistä. Aina ei tarvitse kirjoittaa, miten mies ja vaimo eroavat, ja miten mies löytää itsensä Lapin reissulla. On miljoonia aiheita, joten miksi kaikki kirjoittavat saman tyyppisiä kirjoja? Kirjallani menen ihan eri suuntaan, kaikki on ihan erilaista, Liukkonen korostaa.

Lähteet: YleX Etusivu