Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen #TomofRussia-paketti saapui yllättäen perille

Yle Tampere testaa, miten Venäjän posti ja tulli suhtautuvat homoeroottisiin Tom of Finland -postimerkkeihin. Merkki kuin merkki, kunhan niitä on riittävästi, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja moskovalaisen postivirkailijan tuhahtaneen koepaketista.

Venäjällä laki kieltää kuvat, jotka esittävät homoseksuaalisuutta myönteisessä valossa. // Kuva: Itella Posti Oy

Postin edustajien ja Ylen Moskovan väen arvailut osoittautuivat oikeaksi: Ainakin yksi Yle Tampereen #TomofRussia-lähetyksistä on saapunut perille.

Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Marja Manninen kävi hakemassa paketin postitoimistosta tiistaina 16. syyskuuta. Pakettia oli yritetty toimittaa Mannisen kotiosoitteeseen jo maanantaina 15. syyskuuta, mutta tuolloin Manninen oli vielä työmatkalla Krimillä.

- Hain juuri paketin postista. Se oli siis tullut jo eilen, mikä on hämmästyttävän nopea suoritus. Postimerkkeihin ei ollut kiinnitetty pienintäkään huomiota eikä niin tehty sittenkään, kun näytin niitä postivirkailijalle. Totesi vain, että merkki kuin merkki, kunhan niitä on riittävästi, Manninen kertoo.

Suomen postin mukaan paketti menee Venäjälle perille keskimäärin 14 arkipäivän kuluessa, joten koepakettimme kulki Venäjän postin ja tullin käsittelyn läpi normaalia nopeammin.

Itella Posti Oy julkaisi viime viikolla postimerkkiarkin, jossa on kolme Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen piirtämää kuvaa. Yle Tampere aloitti testin nähdäkseen, miten Venäjän posti ja tulli suhtautuvat homoeroottisiin postimerkkeihin.

Yle Tampere lähetti 9. syyskuuta Tampereelta Moskovaan ja Pietariin kaksi postipakettia ja kaksi kirjettä, jotka on maksettu joko kokonaan tai osittain Tom of Finland -postimerkeillä. Venäjällä on voimassa laki, jonka mukaan on rangaistavaa välittää alaikäisille tietoa homoseksuaalisuudesta. Laki kieltää muun muassa kuvat, jotka esittävät homoseksuaalisuutta myönteisessä valossa.

Voit seurata muiden lähetysten kulkua Twitterissä #TomofRussia-tunnisteella.

Lähteet: Yle Uutiset