Hyppää pääsisältöön

Enkeli-Elisan luoja YleX Etusivun haastattelussa: Elisa on totta

Helsingin Sanomien heinäkuun Kuukausiliitteessä ilmestyneessä artikkelissa spekuloidaan jättimäisen seuraajakunnan keränneen Enkeli-Elisan todenperäisyyttä - onko itsemurhan tehnyttä 15-vuotiasta tyttöä ollut edes olemassa?

Jonakin päivänä kaduttaa -omakustannekirja kertoo Elisasta // Kuva: Enkeli-Elisa yhteisö Facebookissa / Minttu Vettenterä

Elisa riisti itseltään hengen helmikuussa 2011. Tytön isä lähestyi murheissaan vanhaa tuttuaan, jota itse kiusasi lapsena. Sielunhoidon tuloksena entinen kiusattu Minttu Vettenterä päätyi kertomaan tytön tarinan omassa blogissaan Elisan päiväkirjojen pohjalta. Projektin nimi: Enkeli-Elisa.

Toukokuussa Minttu Vettenterä julkaisi päiväkirjojen pohjalta omakustannekirjan nimeltä Jonakin päivänä kaduttaa. Samaan aikaan netissä, eritoten Facebookissa Enkeli-Elisan surullinen tarina on kerännyt taakseen monikymmentuhatpäisen seuraajajoukon.

Kiusatun ja elämään kyllästyneen tytön tarina on koskettanut monia. Lehdet, radiokanavat ja televisio-ohjelmat ovat käsitelleet Elisan karua kohtaloa ja luoneet tärkeää keskustelua koulukiusaamisesta.

HS:n heinäkuun Kuukausiliitteessä koko Elisan olemassaolo kuitenkin kyseenalaistettiin: Lehti julkaisi liudan tukevia todisteita, joiden mukaan epäonnista tyttörukkaa ei ole koskaan ollut olemassakaan. Artikkeliin haastatellut kirjoittamisen ja psykologian asiantuntijat epäilevät Minttu Vettenterän keksineet itse koko tarinan.

- Näitä tukevia todisteita voidaan miettiä, että mikä on tukeva ja mikä ei. Etenkin kun koko Helsingin Sanomien juttu tehtiin niin, että alun alkaen pyydettiin joko Elisan vanhempia tai ammattihenkilöä kommentoimaan Elisa-ilmiötä ja kun tämä ei onnistunut, ilmotettiin, että tehdään juttu, onko tämä totta ollenkaan, kirjailija Minttu Vettenterä kommentoi Kuukausiliitteen kohua-aiheuttanutta artikkelia YleX Etusivun haastattelussa.

Elisan vanhempia ei ole koskaan tavoitettu, sillä Vettenterän mukaan nämä eivät halua julkisuutta. Ainoa yhteyshenkilö heihin on Vettenterä.

- Elisa on oikeasti ollut olemassa, se on fakta. On ollut 15-vuotias tyttö, joka on tappanut itsensä, ja jonka päiväkirjamerkinnöistä voimme päätellä, että suurin syy oli koulukiusaaminen, Vettenterä painottaa.

Yksi painavimpia Kuukausiliitteen julkaisemia todisteita liittyy Elisan väitettyyn kuolinpäivään 7. helmikuuta 2011 - päivään, jona yhtäkään 15-vuotiasta tyttöä ei lehden mukaan Suomessa kuollut.

- Kirjassa ja kaikkialla on painotettu, että kyse on fiktiivisestä tarinasta tosielämän ihmisistä. Olen kirjailija, en toimittaja - on haluttu tehdä romaania, ei dokumenttia, Vettenterä jatkaa.

Kirjailija kertoo Hesarin myös tarjonneen lakimiestä selvittämään nimettömästi Elisan todenperäisyyden.

- Mutta miksi tätä vaihtoehtoa ei tarjottu ennen tätä juttua? Maito on jo kaatunut, Vettenterä ihmettelee Kuukausiliitteen toimintatapoja.

Kuuntele Minttu Vettenterän YleX Etusivun haastattelu maanantailta 9.7. alta:

Lähteet: YleX Etusivu, HS Kuukausiliite