Hyppää pääsisältöön

Ei Haloota ilman Elliä – Bändin brändi on kiinni keulahahmossa

Bändi tarvitsee muistettavan keulahahmon erottuakseen joukosta, mutta karismaattinen solisti jättää usein muut jäsenet varjoonsa. Haloo Helsinki! pitää kuitenkin kiinni siitä, ettei huomio karkaa musiikista Elliin.

Haloo Helsinki!

Viihdesivusto Buzzfeed julkaisi leikkimielisen visan: tunnista maailmankuulu bändi kuvasta, jossa solistin naama on piilotettu. Pelin haasteellisuus osoittaa rockyhtyeen armottoman hierarkian. Bändi muistetaan keulakuvastaan.

Haloo Helsinki! on aina pitänyt huolen siitä, ettei media keskity pelkästään laulajaan.

- Alusta asti on tehty niin, että haastatteluissa Ellin mukana on aina kundi. Elli on halunnut sitä itsekin. Kun bändinä mennään, niin bändinä hoidetaan myös näitä hommia, kitaristi Leo Hakanen sanoo.

Monessa bändissä soittajat jäävät taustajoukoiksi, kun karismaattinen, kaunis tai räväkkä solisti varastaa huomion. No Doubt käsittelee aihetta Don't Speak -kappaleen musiikkivideolla. Siinä soittajat häädetään pois kuvauksista ja solisti Gwen Stefani poseeraa yksin lehden kansikuvassa.

Gwen Stefani Don't Speak -musiikkivideolla // Kuva: Don't Speak -musiikkivideo / Kuvakaappaus YouTube

Rockbändi Paramore oli hajota samoista syistä. Yhtye kutistui kolmihenkiseksi, kun biisinkirjoittajaveljekset kyllästyivät sivurooliinsa. Fanit alleviivaavat yhä Paramore is still a band -paidoilla, ettei bändi ole laulaja Hayley Williamsin sooloprojekti.

Solisti vetää eniten huomiota puoleensa myös Haloo Helsingissä. Elli on bändistä ainoa, joka suojelee yhä oikeaa sukunimeään julkisuudelta ja esiintyy nimellä Elli Haloo. Kitaristit ovat huomanneet, että laulajan kanssa otetaan kadulla eniten yhteiskuvia.

- Elli on luonnollisesti myös roolimalli tai idoli nuoremmille tytöille. Musadiggarit tulevat ehkä enemmän meille jätkille avautumaan, kitaristi Jere Marttila sanoo.

"Suomen kaunein keulahahmo" on samaistuttava ja erottuva

Filosofian tohtori ja musiikkitieteen lehtori Yrjö Heinonen Turun yliopistosta sanoo, että keulakuvan tehtävä on antaa yleisölle jotakin, mihin samaistua. Räväkkä keulahahmo on myös keino erottua muiden bändien joukosta. Heinosen mukaan Elli Haloo rikkoo solistina perinteistä kaavaa. Laulava naisbasisti on nykyaikainen keulakuva.

- Rock on miehinen ala eikä basistia tai rumpalia yleensä mielletä keulahahmoksi, Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan laulaja on useimmiten bändin keulakuva, koska yleisö samaistuu henkilökohtaisena koettuun ihmisääneen. Solisti ei ole kuitenkaan automaattisesti bändin korvaamattomin jäsen. Esimerkiksi Nightwish on vaihtanut laulajaa jo kolmesti. Haloo Helsingille sama ei onnistuisi. Kitaristi Jere Marttila myöntää, että bändin brändi on kiinni Ellissä.

- Keulakuva ei ole meistä suoranaisesti kiinni, Marttila sanoo.

Kitaristin mukaan bändi voi vaikuttaa mielikuvaan Haloo Helsingistä vain tiettyyn pisteeseen asti. Lopullisen päätöksen keulakuvasta ja yhtyeen imagosta tekee yleisö, joka on valinnut Elli Haloon idolikseen. Bändillä ei ole työnjaon kanssa ongelmia.

- Meillä on Suomen kaunein keulahahmo, joten ei siitä ole paljon epäselvyyksiä, Marttila sanoo.

Kuuntele Haloo HelsinkI! -yhtyeen himoartistihaastattelu lauantaina 30. elokuuta klo 12.

Lähteet: YleX