Hyppää pääsisältöön

Draamaa saippuaoopperan kulisseissa: Näyttelijäkaartille potkut

Etelä-Afrikkalaisen saippuasarjan kaikki näyttelijät on irtisanottu palkkakiistojen takia.

Generationsilla on Etelä-Afrikassa miljoonayleisö. // Kuva: Facebook / GenerationsTVShow

Etelä-Afrikassa huippusuositun Generations -saippuaoopperan näyttelijöiden lakko on päättynyt ikävästi. Yli 20 vuotta pyörineen sarjan kaikki kuusitoista näyttelijät ovat saaneet tuotantoyhtiöltä kenkää palkkakiistojen vuoksi.

Generations kertoo Etelä-Afrikan mainosmaailmassa työskentelevistä ihmisistä. Sarjaa esitetään vielä lokakuuhun asti johon mennessä tuotantoyhtiö pyrkii palkkaamaan tilalle uusia näyttelijöitä. Generations on erittäin suosittu sarja maan tummaihoisten parissa, joille sen sanotaan antavan toivoa kansalle.

Tuotantoyhtiön ja näyttelijöiden likaiseksi äitynyt välienselvittely on aiheuttanut paljon ärtymystä television katsojissa. Viihdeteollisuus on Etelä-Afrikassa melko marginaalinen ja näyttelijöiden työllistyminen on hyvin vaikeaa.

Rahasampo tuotantoyhtiölle

Näyttelijöiden lakkoilu onkin saanut runsaasti kannatusta maan viihdeteollisuudessa. Näyttelijäkaarti on perustellut lakkoiluaan sarjan kiistattomalla menestyksellä.

- Sarja tahkoaa tuotantoyhtiölle miljoonia, mutta me kuolemme köyhinä, kirjoitetaan yhdessä näyttelijöiden kannanotossa.

Näyttelijöiden lakkoilu ja äänekäs palkankorotuksen vaatiminen saa kannatusta joiltain poliitikoilta, koska tavallisen kansan on helppo samaistua näyttelijöiden taloudelliseen ahdinkoon. Tuotantoyhtiö ei kuitenkaan aio taipua näyttelijäkaartin tahtoon, se pitää palkkavaatimuksia yliampuvina, Hollywood-tason kiskontana.

Medialle ei ole kuitenkaan vuotanut tietoja näyttelijöiden palkoista. Niiden tiedetään vain olevan alle maan viihdeteollisuuden keskitason. Lakosta aiheutuneen kohun toivotaan nyt luovan maan viihdeteollisuuteen säännellyn palkkatason.

Tuotantoyhtiö väittää, että 12 kuudestatoista irtisanotusta näyttelijästä kuuluu Etelä-Afrikan viihdealan korkeimmin palkattujen joukkoon. Miljoonia katsojia koukuttavan sarjan irtisanottu näyttelijäkaarti etsii asiaan nyt ratkaisua oikeusteitse.

Lähteet: BBC/ Generations @ Facebook