Hyppää pääsisältöön

Docventuresissa tänään aiheena kannabis: Olisiko hampussa vastaus Suomen talousongelmiin?

Docventuresissa nähdään tällä viikolla kannabis-aiheinen dokumentti. Yle Puheessa dokkari- ja seikkailumiehet keskustelivat demonisoidusta kasvista yhdessä hampunkasvattaja ja kansalaisaktivisti Timo Haaran kanssa.

Docventures

Docventures-ohjelmassa Madventuresista tutuksi tullut kaksikko Riku Rantala ja Tunna Milonoff esittelevät kansalaisille dokumenttielokuvia tiukoista aiheista. Tämän illan dokumenttina nähdään amerikkalainen Grass-dokkari, joka kertoo Yhdysvaltain sodasta kannabista vastaan. Miekkoset puivat illan dokumentin aihetta keskiviikkoisin Yle Puheessa, ja tänään lähetyksessä oli vieraana hampun kasvattajana ja kansalaisaktivistina tunnettu keiteleläinen Timo Haara.

Yle Puheen lähetyksessä Docventures-kaksikko keskusteli kannabiksen saamasta demonisesta leimasta ja siitä, mistä moinen leima on kuitukasvina tunnetun viheriäisen maineeseen iskeytynyt. Keskustelua oli myös siitä, millä tavoin sen mainetta on yritetty puhdistaa erinäisillä markkinointilauseilla.

- Miksi henkilöt, jotka käyttää hamppua päihteenä nostaa ensimmäisenä esiin sen lääkinnälliset vaikutukset? Eihän päihdekäytöllä ja lääkinnällisellä käytöllä ole mitään tekemistä keskenään, Tunna pohtii lähetyksessä.

- Huume on yhteiskunnan mielestä aina huume. Olipa kyseessä sitten miedompi tai vahvempi huume, se on aina saatanasta.

Voisiko kannabiksen lääkekäyttöön kasvattaminen pelastaa Suomen talouden?

Riku ja Tunna keskustelivat lähetyksessä myös siitä, miten kannabiksesta keskustelu on edelleenkin tabu. Lähetykseen saapui vieraaksi hamppua kasvattava Haara, jolla oli omat näkemyksensä aiheesta. Haara on kasvattanut hamppua maatalouskäyttöön, ja miehen kotitilalla Keiteleellä huojuu pelloilla sadonkorjuuta odotteleva kannabisviljelmä.

- Tuotan hamppua kuidun, öljyn sekä bioenergian raaka-aineeksi - en huumausaineeksi tai laittomaksi päihteeksi, ja silloinhan tämä on Suomen ja EU:n lakien mukaan hyväksyttävää, Haara kertoo.

Keiteleellä jopa kunnanjohtaja on Haaran viljelmien tukena, sillä kunnan johdon tehtävä on tukea yrittäjiä. Kannabishysteria on Haaran mukaan turhaa. Hamppu saattaisi Haaran mukaan jopa pelastaa Suomen retuperälle päässeen talouden.

- Tämä kasvi ei ole vaarallinen, eikä tähän voi kuolla. Ei tästä edes pyörtyä voi. Vähintä, mitä tästä voi tulla on suuret tulot ja ihmisten elämänlaadun paraneminen, Haara sanoi viitaten lääkekäyttöön kasvatettavaan kannabikseen.

- Tulisiko luonto kieltää? Tämähän on luojan luoma kasvi ja osa luontoa, aivan kuin ihminen. Tulisi ehkä hieman laaja-alaisemmin katsoa tätä asiaa, koska tässä on niin hyvät mahdollisuudet Suomen teollisuuden ja työllisyyden tulevaisuudelle.

Kuuntele koko lähetys alta.

Docventures TV2-kanavalla tänään kello 22.10.

Ohjelman sivut Yle Areenassa.

Lähteet: Yle Puhe