Hyppää pääsisältöön

DJ tekee keikkaa aurinkoenergialla: Levyjä voi soittaa missä tahansa

Aurinkovoiman avulla voi ladata puhelimen tai järjestää DJ-keikan taivasalla. Aurinkoa riittää energiaksi Suomenkin korkeuksilla, ja ekoenergialla sähkölaskukin pienenee.

Aurinko-DJ // Kuva: Kevin Pollard

Auringonpaiste antaa virtaa sekä ihmisille että musiikkilaitteille. Näistä lähtökohdista syntyi myös helsinkiläisen Antti Lipon ajatus aurinkopaneelilla toimivasta dj-laitteistosta.

Puhtaan teknologian parissa työskentelevä Lippo on soittanut levyjä harrastukseen yli 15 vuotta. Lippo halusi päästä soittamaan kaupungin kaduille, joten yhdisti työn ja huvin.

- Yleensä liikuteltavat äänentoistojärjestelmät toimivat bensiinikäyttöisellä aggregaatilla. Mielestäni se on kuitenkin vähän vanha ratkaisu, ja sitä fiksumpiakin vaihtoehtoja olisi.

Lipon, eli Aurinko-DJ:n idean toteutti hänen kaverinsa, joka on rakennellut erilaisia aurinko- ja tuulisähköä hyödyntäviä laitteita. DJ-keikalle lähtiessään Lippo vie koko paketin maitokärryllä soittopaikalle. Siellä hän laittaa neljä 50 watin aurinkopaneelia esimerkiksi nurmikolle tai kiveä vasten. Aurinkopaneeli on kytkettynä muuntajaan ja akkuun, jotka taas on kytketty johdolla äänentoistojärjestelmään ja levysoittimiin.

- Setin pystyttämiseen menee 10–15 minuuttia. Poutapäivänä aurinko lataa akkua useita tunteja, joten vielä iltapimeydessäkin voi soittaa useita tunteja, Lippo kuvailee.

Ekobussilla matkaa edullisesti läpi Suomen

Aurinkopaneelisoittimen rakentanut kaveri on pienenergia-asiantuntija ja tietokirjailija Janne Käpylehto. Hän on tehnyt muun muassa Suomen ensimmäisen kerrostalossa olevan aurinkosähköjärjestelmän. Se tuottaa sähköä vuosittain noin koko huoneiston kulutuksen verran. Myös autoilijoille on olemassa eri keinoja vähentää energian- ja rahankulutusta: perinteisen bensalla toimivan auton voi saada ekoautoksi.

- Kun bensiinikäyttöisen henkilöauton muokkaa käyttämään bio- tai maakasua, autojen kilometrikustannukset puolittuvat ja päästöt menevät lähes nollaan, Käpylehto kertoo.

Uusimpana keksintönä on dual-fuel-bussi. Se on pitkän matkan diesel-bussi, jonka tavaratilaan asennetaan muutama kaasutankki, letkuja ja elektroniikkaa. Siten diesel saa rinnalleen toisen energialähteen käyttöön.

- Työn alla on vielä se, kuinka paljon käytetään dieseliä ja kuinka paljon biokaasua. Tavoitteena on tietenkin se, että kaasua saataisiin hyödynnettyä mahdollisimman paljon, Käpylehto sanoo.

Toimivuudesta ja bussin mahdollisuuksista kertoo muun muassa se, että kyseinen bussi matkusti keskikesällä Helsingistä Sodankylän elokuvajuhlille - onnistuneesti, kuten millä tahansa linja-autolla.

Käpylehto nimeää kolme osa-aluetta, joissa uusiutuvaa energiaa pitäisi huomioida ja hyödyntää laajemminkin: aurinkosähkön lisääminen Suomen rakennuksiin, kesämökkien sähköntuottaminen aurinkosähköjärjestelmillä ja bensalla toimivien henkilöautojen muokkaaminen biokaasukäyttöiseksi.

Energiaa maalla ja merellä

Antti Lipon mielestä aurinkolevysoittojärjestelmässä on monia etuja. Levyjä voi soittaa missä tahansa ja näin kaupunkikuvaakin saadaan rikastettua. Ihmiset myös saavat tietää yhä enemmän uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksista. Vain muutama hassu hankaluus on tullut eteen.

- Painavien tavaroiden kuljettaminen käy urheilusta, ja roudaus onkin tuttua monelle musiikkikeikkoja tekeville. Lisäksi toisinaan lapset ovat erehtyneet luulemaan aurinkopaneeleita skeittihyppyreiksi tai liukumäiksi! Mutta ei suuria vaikeuksia, Lippo vakuuttaa.

Tietotaitoa edistää myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Christian Breyer. Hän on itsekin käyttänyt jo vuosia uusiutuvaa energiaa huvikäyttöön. Pitkillä pyörämatkoilla esimerkiksi kamera ja kännykkä latautuvat aurinkoenergialaturilla.

- Kaikkeen, mihin tarvitsemme energiaa, voimme käyttää uusiutuvia energialähteitä: sekä kotien pistorasioihin että liikuteltaviin laitteisiin, Breyer sanoo.

Breyer kertoo, että vesi- ja bioenergian käyttö on melko hyvällä tolalla, mutta investointeja on edelleen tehtävä. Aurinko- ja tuulivoimassa tilanne paranee vuosi vuodelta, mutta voi mennä muutama vuosikymmen, ennen kuin koko potentiaali saadaan käyttöön.

Aurinkoakin Suomessa riittää, Breyerin mukaan eteläisessä Suomessa auringon säteily on vain kymmenyksen pienempi kuin Saksassa. Eikä hinnankaan pitäisi olla este - päinvastoin.

- Yhteiskuntaakin ajatelleen uusiutuvissa energioissa hinta pienempi kuin muissa. Nyt suurin osa Suomen energiasta tuodaan muualta, eli rahat valuvat toisaalle.

Tarvitaan aurinkoista asennetta

Professori Sirkka Heinonen Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta muistuttaa, että ekoenergian käyttö vaatii kokeilunhalua kuluttajilta ja ennen muuta päättäjiltä.

- Uusiutuvan energian hyödyntäminen ei ole vielä kovinkaan helppoa, on olemassa viidakkoasioita - lainsäädäntöä, taloudellisia ja teknisiä ratkaisuja - ja näihin tarvitaan palvelua ja neuvontaa.

Parhaillaan käynnissä oleva VTT:n tutkimushanke Neo-Carbon Energy pyrkii vaikuttamaan juuri tähän. Se haluaa muistuttaa, että kotitalouksien ja yhteisöjen on mahdollista vaikuttaa energiansaantiinsa ja päästä tulevaisuudessa jopa omavaraisiksi energiantuottajaksi.

Projektissa kehitetään järjestelmää, jossa energiaa varastoidaan ja hyödynnetään. Esimerkiksi liikenteen ja teollisuuden päästöt voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön.

Lähteet: Yle Uutiset