Hyppää pääsisältöön

Bilbo ja 13 kääpiötä toivat uudenlaisen 3D -formaatin Suomeen – mutta mikä ihme on HFR 3D?

Tänä aamuna lehdistölle esitetty Hobitti – Odottamaton matka oli kaikkien aikojen ensimmäinen Suomen elokuvateattereissa näytetty High Frame Rate 3D -elokuva. Jaa siis mikä?

Hobitti - Odottamaton matka pressikuva // Kuva: FS Film Oy

FS Film Oy:n teatterilevityksen johtaja Timo Räisänen kertoi näytöksen jälkeen enemmän HFR 3D -tekniikasta ja sen tulevaisuudesta Suomen markkinoilla.

- Hobitti-elokuvassa käytettiin 12 000 erilaista proteesia, yli 500 kannettavaa asetta ja kuvauspäiviä kertyi huikeat 266. Vertailun vuoksi sanottakoon, että suomalaisella elokuvalla on unelmatilanteessa 50 kuvauspäivää. Uuden tekniikan avulla katsoja voi paremmin uppoutua seikkailuun ja elokuvan yksityiskohtiin, Räisänen ylistää.

HFR-elokuvassa näytetään sekunnissa perinteisen, 24 kuvan sijaan 48 kuvaa sekunnissa. 24 kuvaa sekunnissa on ollut elokuvien standardi jo 85 vuotta. Tuplamäärä mahdollistaa Räisäsen mukaan todenmukaisemman kuvan, helpottaa 3D-elokuvan katselua ja vähentää liike-epäterävyyttä.

- Tutkimusten mukaan ihminen pystyy rekisteröimään 55 kuvaa sekunnissa, joten HFR-tekniikka lähentelee silmän luonnollista tarkkuutta. Se on vähän kuin katselisi ikkunasta ulos, Räisänen vertaa.

Aiemmin suomalaismediatkin uutisoivat joidenkin elokuvan nähneiden kärsineen pahoinvoinnista ja päänsärystä. Monet ovat myös valitelleet elokuvan näyttävän liiankin aidolta.

- Tämä vaatii tottumusta. Tarjoamme kuitenkin elokuvan myös 2D:nä ja perinteisempänä 3D:nä, Räisänen huomauttaa.

HFR-tekniikkaa käyttäviä elokuvia ei suoranaisesti rynni markkinoille. Seuraava Suomessa nähtävä HFR-elokuva tulee todennäköisesti olemaan Hobitti-elokuvan jatko-osa.

- Seuraava Hobitti tulee joulukuussa 2013 ja kolmas kesällä 2014. Seuraava Avatar kuvataan myös HFR-tekniikalla ja se julkaistaan aikaisintaan vuonna 2014, todennäköisesti kuitenkin vasta vuonna 2015, Räisänen kertoo.

Hobitti – Odottamaton matka saa ensi-iltansa 12.12.2012 kello 00:12. Lipunhinnat tulevat olemaan samat kuin muissa 3D-elokuvissa. Katso tiedot esityspaikoista täältä.

Lähteet: YleX