Hyppää pääsisältöön

Asiantuntija tietoturvakohusta: Suomalaiset hakkerit pystyvät mihin vain

Kyberturvallisuuden asiantuntija Jarno Limnéll sanoo, että suomalaiset hakkerit ovat hyvin laadukkaita.

Tietokone // Kuva: EPA/ROLEX DELA PENA

Eurooppalaisten pääministerien päätyminen Yhdysvaltojen salakuuntelun kohteiksi on puhuttanut ja aiheuttanut kauhistusta viime päivinä. Se on myös tuonut julkiseen keskusteluun kysymyksen siitä, mitä Euroopassa oikein osataan kybervakoilun saralla.

Suomalaisviranomaisilta on luonnollisesti hankalaa saada yksityiskohtaista tietoa siitä, miten maamme kybervakoilu on hoidettu.

- Tätä pitää kysyä Suomen turvallisuusviranomaisilta, sanoo sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll YleX Etusivulle.

Koska yksityiskohdat ovat huippusalaista tietoa, hän puhuu yleisellä tasolla.

- Suomesta löytyy huikean korkeata teknologista osaamista. Kybermaailmassa on kyse siitä, mitä pään sisällä liikkuu eli niin sanotusti iso hauis ei merkitse, Limnéll sanoo.

Asiantuntijan mukaan siis resurssit eli rahallinen satsaus ei ole yhtä tärkeää kuin kyvykkäät aivot. Limnéll puhuu kuin lainaten klassikkovertausta, jossa todetaan, että yksi suomalainen vastaa useampaa ulkomaalaista.

- Yksi huippuhakkeri on kymmenen kertaa parempi kuin tuhat keskivertoa. Yksi huippu voi tehdä bittien maailmassa mitä vaan ja tällaisia kavereita meiltä Suomesta löytyy. Kun niitä löytyy, on mahdollista tehdä erilaisia hurjia juttuja.

Kyberturvallisuuden asiantuntija ja sotatieteiden tohtori löytää viime aikaisista jatkuvista vakoilu- ja tietoturvaskandaaleista jotain hyvääkin. Asiat ovat menneet liian pitkälle.

- Tämä lisää poliittista painetta luoda kybermaailmaan edes jonkinlaiset kansainväliset säännöt. Emme tiedä vielä tulevatko ne koskemaan vakoilua, hän sanoo.

Kaikkien maailman valtioiden on pakko pohtia sitä, tehdäänkö kyberturvallisuuden eteen riittävästi hommia tällä hetkellä.

Kuuntele haastattelu kohdasta 16:31.

Lähteet: YleX Etusivu