Hyppää pääsisältöön

Asiantuntija puhdistaa omatuntosi: Laturia voi pitää pistorasiassa koko ajan

Laturia voi kuitenkin  huoletta pitää halutessaan jatkuvasti samassa paikassa pistorasiassa, sanoo Tukesin turvallisuusasiantuntija. 

Kuvassa pistorasiassa kiinnioleva puhelimenlaturi. // Kuva: YLE / Toni Laaksonen

Turvallisuusasiantuntija antaa siunauksen sille, että laturia voi pitää pistorasiassa myös silloin, kun se ei lataa. Tukesin asiantuntijan mukaan turvallisuusriskiä ei ole, ja laturin sähkönkulutus lepotilassa on hyvin vähäistä.

- Hieman sähköä siinä menee, mutta se ei ole mikään turvallisuusriski. Merkkituotteiden laturit ovat laadukkaita ja niitä voi pitää jatkuvasti pistorasiassa, ellei valmistaja ole sitä erikseen kieltänyt, sanoo Yle Uutisten haastattelema turvallisuusinsinööri Seppo Niemi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Niemen mukaan ukonilmalla laturi kannattaa kuitenkin ottaa pois pistorasiasta.

- Silloin se kannattaa irrottaa rikkoontumisvaaran vuoksi.

Välillä laturit tuntuvat kuumilta. Tässäkään ei ole turvallisuusasiantuntijan mukaan mitään hälyttävää.

- Normaalissa toiminnassa etenkin vanhemmat laturit lämpenevät, kun ne lataavat. Tyhjäkäyntivirta on sen sijaan säädetty niin pieneksi, että silloin itsessään niiden ei pitäisi lämmetä.

Seppo Niemen mukaan jos laturi lämpenee huomattavasti silloin kun se ei lataa, voi epäillä jotakin hämärää.

Samat pistorasiaohjeet pätevät myös esimerkiksi keittiön pienkoneisiin. Normaalisti kahvinkeittimen johtoa voi pitää jatkuvasti kiinni pistorasiassa, ellei sitä erikseen ole laitteen käyttöohjeissa kielletty.

Lähteet: Yle Uutiset