Hyppää pääsisältöön

Anonyymi surffaus uhattuna: Tor-verkkoon hyökättiin

Kahden yliopistotutkijan epäillään murtaneen tekniikan, jota käytetään netinkäyttäjän henkilöllisyyden salaamiseen. Tor-ohjelman tekijät uskovat hyökkäyksen kestäneen jopa viiden kuukauden ajan.

Tietokone // Kuva: EPA

Anonyymin netinkäytön mahdollistanut ilmainen Tor-ohjelma on joutunut hyökkäyksen kohteeksi, kertoo BBC. Tor-verkon käyttöön tehdyn ohjelman koodaajat, sanovat, että anonyymiys on ollut uhattuna viimeiset viisi kuukautta. He epäilevät, että teon takana on kaksi yliopistotutkijaa, jotka ovat aiemmin kertoneet aikeistaan selvittää Tor-ohjelman suunnittelun heikkoja kohtia.

Tutkijoiden oli tarkoitus esitellä löydöksiään yhdysvaltalaisessa Black Hat -tietoturvaseminaarissa ensi viikolla. Yliopiston lakiosasto on kuitenkin peruuttanut heidän osallistumisensa tilaisuuteen. Yliopisto ei ole vahvistanut tutkijoiden osallisuutta Tor-hyökkäykseen.

Torin edustajat eivät ole täysin varmoja, miten vakavasta tietovuodosta on kyse, mutta hyökkäys on heidän mukaansa tehty selkeästi käyttäjien identiteetin paljastamiseksi. Ohjelmistokehittäjät uskovat pysäyttäneensä hyökkäyksen heinäkuun 4. päivänä.

Tor-verkkoa on pidetty luotettavana keinona suojautua internet-vakoilulta. Tor piilottaa netinkäyttäjän identiteetin ohjaamalla nettiyhteyden useiden Tor-verkkoon liittyneiden koneiden kautta ja salaamalla välitetyt tiedot. Esimerkiksi tietovuotaja Edward Snowden on paljastanut, ettei NSA ole pystynyt yrityksistä huolimatta murtamaan Tor-verkon salausta.

Verkon ovat alunperin kehitelleet Roger Dingledine ja Nick Mathewson. Yksi tapa käyttää Toria on surffata netissä Firefoxista tehdyllä Tor Browser -selaimella.

Lue myös: Näin olet anonyymi verkossa – Tor-verkon lyhyt oppimäärä

Lähteet: BBC