Hyppää pääsisältöön

Ankkapiirtäjä Don Rosa vaahtoaa - en halua olla missään tekemisissä Disneyn kanssa!

Aku Ankan lukijoille tuttu jenkkitekijä tylytti avoimesti Disneytä, eurooppalaista kustantajaansa ja julisti sarjakuvankin kuolleeksi.

Yksityiskohta Donald Duck Adventures -lehden kannesta vuodelta 1990 // Kuva: Don Rosa

Suomessa parhaillaan vieraileva sarjakuvapiirtäjä Don Rosa nauttii maassamme suurta suosiota Aku Ankka -sarjakuvien tekijänä. 60-vuotias tarinankertoja kokee kuitenkin oman alansa olevan jo tekemässä kuolemaa.

- Eurooppalaiset näkevät vain San Diegon Comic-Con -messujen tapaiset tapahtumat sekä fanilehtien hypetyksen ja ovat niiden ansiosta siinä uskossa, että sarjakuvalehdet olisivat edelleenkin massamediaa Amerikassa, mutta eihän näin ole. Ne ovat pienen kultin keräilyesineitä. Tavalliset amerikkalaiset eivät edes näe sarjakuvia missään. Keskiverto kansalainen ei edes tiedä, että sarjakuvia edelleen julkaistaan koska niitä myydään vain muutamissa pikku kaupoissa isoimmissa kaupungeissa. Se nyt vain on faktaa, että lapset lukevat nykypäivänä aina vaan vähemmän. Yhdysvalloissa sanomalehdetkin menevät konkurssiin, kun nuorten vanhemmatkaan eivät enää lue!

R.I.P. SARJAKUVA

Rosan mukaan sarjakuvat eivät menesty Yhdysvalloissa lainkaan pelkän lukijakuntansa pohjalta. Hänen mukaansa sarjakuvajätit kuten Marvel ja DC Comics pysyvät pinnalla vain sen takia, että ne ovat lisensoineet hahmojaan eteenpäin lelujen, videopelien, elokuvien ja tv-sarjojen muodossa.

- Noin 50-60 vuotta sitten sarjakuva myi hyvin kun sitä meni 2-3 miljoonaa kappaletta joka kuukausi. Nykyään hyvänä kuukausilukuna pidetään 20 000 lehden myyntiä. Sehän on aivan älytöntä. Luvunhan pitäisi olla nykyään lähempänä kymmentä miljoonaa, jos 50 vuotta sitten se oli 3 miljoonaa! Nyt lehdet ovat olemassa vain jotta niitä hahmoja voi lisensoida muihin, nykylapsia paremmin kiinnostaviin lähteisiin.

Piirtäjämiehen mukaan sarjakuvateollisuus syöksyikin kuolemaansa jo lähemmäs 30 vuotta sitten.

DISNEY RIISTÄÄ JA OMA KUSTANTAJAKIN PETTI

Rosalla on myös vahvat mielipiteet Akun ja kumppaneiden takaa löytyvästä Disneystä. Hän kun haluaisi osansa tekemiensä tuotteiden myyntiosuuksista.

- Minä en työskentele Disneylle. Disneyllä ei ole mitään tekemistä näiden sarjakuvieni kanssa, eikä heillä ole koskaan ollutkaan. He ottavat kyllä joka käänteessä kaiken kunnian, mutta heillä ei ole mitään panosta sarjakuviin. Ja olen siitä iloinen. En halua olla missään yhteistyössä sen firman kanssa.

Ja kaiken takana on totta kai kylmästi riihikuiva raha.

- Näistä sarjakuvista ei makseta minulle lisenssimaksuja. Vaikka sarjakuvani ovat olleet maailman laajuisesti suosittuja viimeisen 20 vuoden ajan, ei Disney ole maksanut minulle penniäkään niiden myyntituloista. Disney vain tienaa sarjakuvillani, mutta minulle he eivät anna ropostakaan. En käy Disneyworldissä, sillä ajatus siitä, että vapaaehtoisesti antaisin lisää omaa rahaani heille, on aivan kamala.

Iloisen Aku Ankka -kulissin takaa löytyy myös muita ongelmia. Rosa kertoi olevansa erittäin tyytymätön eurooppalaiseen Egmont-kustantamoonsa. Hänen mukaansa jättikustantamo ei panosta sarjakuvien ulkoasuun mitenkään. Rosa kertoo taistelleensa kustantamon kanssa jo 25 vuotta heikon väritystyön, huonosti tehtyjen puhekuplien ja ihan tekstityksenkin tiimoilta. Sota kustantajaa vastaan ei kuitenkaan enää ole päivittäistä. Rosa vetäytyi Ankka-tarinoista eläkkeelle kolme vuotta sitten.

LUE MYÖS:
Ankkaskandaali - Aku Ankkaa on vuosikaudet väritetty väärin!

Lähteet: YleX