Hyppää pääsisältöön

Amnestyn toiminnanjohtaja: Hyväntekeväisyysjärjestöjen pitäisi ottaa neutraalimpi asema

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin pitkäaikaisen Suomen toiminnanjohtaja Frank Johanssonin mielestä hyväntekeväisyysjärjestöjen tulisi ennemmin tukea ja vahvistaa ihmisoikeuspuolustajia ympäri maailmaa, kuin esittäytyä itse pelastajina.

Frank Johansson

Amnestyn Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson puhuu toimittamaassaan kirjassaan Hyvän tekeminen ja valta: Humanitarismin kriittistä tarkastelua kriittiseen sävyyn länsimaisesta auttamistavasta. Hyväntekeväisyysjärjestöt ovat Johanssonin mukaan muun muassa liikaa kytköksissä läntiseen valtaan.

- Kohteet ja henkilöt, joita haluamme auttaa, menevät kauemmas ja kauemmas pois siitä maailmasta, jossa auttajat itse elävät. Auttajat nähdään aina ylempänä eivätkä autettavat saa itse vaikuttaa auttamiseen. Näemme autettavat ihmiset usein pakolaisvirtoina, anonyyminä massana, joilla ei ole omaa toimijuutta, Johansson perustelee.

Hyväntekeväisyysjärjestöt myyvätkin tarinaa, jossa he auttavat ja tekevät hyvää. Tämän sijaan Johanssonin mukaan tärkeintä olisi tukea yksilöitä niissä maissa, joissa apua tarvitaan.

- Ihmisoikeuspuolustajat pystyvät muuttamaan omaa yhteiskuntaansa. Meidän tehtävänä on olla heille megafoni ja selkänoja. Se, miten yhteiskuntaa pitää muuttaa, pitää tulla heiltä eikä meiltä. Meidän pitää ottaa neutraalimpi asema. Meidän pitää tukea ja antaa ihmisille ympäri maailmaa vahvuutta, ja häilyttää omaa sankarin asemaamme, Johansson huomauttaa.

Ihmisiä vaivaa myötätuntoväsymys

Johansson on havainnut, että ihmisissä on ollut monta vuotta nähtävissä myötätuntoväsymystä.

- Ihmiset ajattelevat, että taas pyydetään rahaa, mutta järjestöt eivät saa omia järjestelmiään kuntoon. Nykyihmisen aikaperspektiivi on myös se, että kun lahjoittaa rahaa tai allekirjoittaa vetoomuksen, muutoksen pitäisi tapahtua saman tien. Oikeasti se muutos voi tapahtua vasta 10–20 vuoden päästä, Johansson muistuttaa.

Johanssonin mukaan jokaisella on ainakin kaksi tapaa tehdä hyvää.

- Yksi tapa on miettiä omaa elintapaa ja muuttaa sitä. Kaikki eivät kuitenkaan tällaista mietintää jaksa tehdä, jolloin järjestöjen pitää tarjota mahdollisimman helppoja tapoja osallistua ja joista saa hyvänolontunteen. Järjestöjen ei pidä myyjä liian helppoja ratkaisuja eikä liioitella mitä järjestö voi saada aikaiseksi.

Lähteet: YleX Etusivu