Hyppää pääsisältöön

Älypuhelimet houkuttelevat rosvoja - kännykät jopa suositumpia kuin lompakot

Kalliit älypuhelimet päätyvät yhä useammin taskuvarkaiden saaliiksi.

Kännykkä pöllitään // Kuva: YleX / J-P Panttila

Kalliiden älypuhelinten lisääntymisen myötä Suomessa on törmätty samaan ilmiöön kuin Yhdysvalloissa, jossa lähes puolet kaikista varkauksista on kännykkävarkauksia.

- Kännykät ovat anastuksen kohteina nousseet jopa lompakoiden ohi. Helsingin keskustassa yöaikaan ihmisillä on yleensä viimeisen päälle pelit ja vehkeet ja kännykätkin kalleimmasta päästä. Ei ihme, että ne kiinnostavat varkaita yhtä lailla kuin lompakot. Viime vuoden selkeästi yleisin varastettu merkki oli iPhone, päivittäisrikostutkinnan toimintayksikkön rikoskomisario Jouni Niskanen selvittää YleX:lle.

Niskasen mukaan varastetuilla kännyköillä ei soitella mihinkään, vaan ne menevät edelleen kaupattaviksi.

- Toki lyhyessä ajassa voidaan saada iso lasku soittelemalla ulkomaille tai palvelunumeroihin, mutta pääsääntöisesti ne menevät myyntiin. Niitä kaupataan netin kauppafoorumeilla ja kuljetetaan tai postitetaan myyntiin ulkomaille. Jos varastetun kännykän ostajalla on aihetta epäillä, että se on varkaudella viety, häntä voidaan syyttää kätkemisrikoksesta. IMEI-koodin kautta voidaan myös poliisin kautta tarkistaa, onko puhelin varastettu.

Niskasen mukaan tyyppitapaus on, että uhri on 80-luvulla syntynyt nainen, jonka käsilaukusta kännykkä anastetaan. Ravintoloissa ja muissa ruuhkaisissa paikoissa voi omilla toimillaan vaikeuttaa pitkäkyntisten toimia.

- On vanhanaikaista ajatella, että uhri jättäisi kännykän vartioimatta vaikka baaritiskille. Yleensä ne viedään ihan uhrin hallusta, eikä tämä välttämättä edes huomaa anastusta. Miesten tulisi pitää kännykät housujen etutaskussa lompakon tapaan ja naisten suljetun käsilaukun suljettuun sisätaskuun, Niskanen ohjeistaa.

Lähteet: YleX, The Huffington Post