Hyppää pääsisältöön

8 000 kilometriä suosikkiartistin vuoksi – japanilaisfanit matkustavat Suomeen bändien perässä

YleX jututti kolmea tosifania, jotka matkustavat jopa vuosittain Japanista Suomeen katsomaan lempibändejään.

Lovex // Kuva: lovex.fi

Tokion lähellä asuva Sachi Akiba kertoo YleX:lle fanittaneensa Hanoi Rocksia 80-luvulta asti. Vuonna 2002 Sachi näki yhtyeen Japanissa ensimmäistä kertaa livenä ja hänestä tuli kertanäkemältä Costello Hautamäen fani.

- Kuulin, että hän soittaa myös toisessa bändissä, Popedassa. Vuonna 2003 päätimme ystäväni kanssa lähteä katsomaan Ruisrockiin Hanoi Rocksia ja Popedaa. Keikan ansiosta minusta tuli Popeda-fani ja olen nähnyt bändin tähän mennessä 20-30 kertaa, Sachi kertoo.

Kaverukset ovat kiertäneet Popeda-keikoilla ympäri Suomea Kittilästä Lahteen. Keikkareissuihin voi tutustua Sachin kaverin Erikon blogissa.

Shizuka Kudo luki kaksi vuotta sitten venäläisen rockin historiasta kertovan kirjan, jossa mainittiin Sielun Veljet -yhtyeen konsertit 80-luvun Neuvostoliitossa. Shizuka rakastui Ismo Alankoon välittömästi ja tutustui myös tämän veljen Ilkan Neljä Ruusua -yhtyeeseen.

- Kuulin, että Sielun Veljet tekee reunionin ja lähdin Ilosaarirockiin katsomaan heitä. Samalla festarilla näin Neljä Ruusua -keikan. Mikään konsertti ei koskaan tehnyt minuun sellaista vaikutusta ja viehätyin karsimaattisen Ilkan rokkitähteydestä.

Japaniin palattuaan Shizuka hankki kaikki yhtyeen albumit ja pelkästään tänä kesänä hän on ehtinyt nähdä bändin viisi kertaa Suomessa.

- Neljä Ruusua -keikat ovat olleet ainoa syy miksi olen tullut Suomeen. Juttelin asiasta yhden suomalaisen miehen kanssa, johon törmäsin taksijonossa. Hänen kommenttinsa minulle ja miehelleni oli, että olemme sairaita, Shizuka naurahtaa.

Vaikka Neljä Ruusua ei suuri bändi Japanissa ole, Shizuka tuntee fanin, joka on seurannut yhtyettä 90-luvulta lähtien. Marraskuussa Shizuka on tulossa Suomeen kolmelle Neljä Ruusua -keikalle.

- Se on tällä hetkellä suurin päämäärä elämässäni, nainen toteaa.

Keikkakulttuurit puntarissa

Suomalainen keikkakulttuuri poikkeaa fanien mukaan suuresti japanilaisesta.

- Japanissa keikat alkavat usein jo seitsemältä illalla, joten työssä käyvälle tulee todella kiire nähdä keikkojen alut. Suomessa ihmiset tykkäävät jutella ja juoda ennen keikkoja, ja vaikka yleistäen kerrotaankin, että suomalaiset ovat hiljaisia ja ujoja, en ole huomannut sitä keikoilla koskaan, Popeda-fani Sachi ihmettelee.

- Suomessa ollaan keikoilla paljon ystävällisempiä kuin Japanissa. Suomessa ei myöskään yleensä jonoteta aamusta asti eturiviin. Olemme yleensä ainoat tyypit lavan edessä puolitoista tuntia ennen keikkaa, Neljä Ruusua -fani Shizuka kertoo.

Suomi vs. englanti

Suomeksi laulava Popeda on saanut Sachin opettelemaan suomea.

- Tahdon tietää mistä he laulavat ja mitä heidän Facebook-sivuillaan lukee. Aina en sanoista kuitenkaan kaikkea ymmärrä, mutta silloin vain nautin melodiasta. Heidän laulunsa saavat minut aina iloiseksi.

Neljä Ruusua -fani Shizuka ei liiemmin välitä yhtyeen englanninkielisestä vaiheesta.

- Pidän paljon enemmän suomenkielisestä materiaalista, vaikka en sitä ymmärtäisikään. Suomeksi laulettuna yhtye pystyy välittämään paljon suurempia tunteita.

Toki myös englanninkielisen musiikin perään matkustetaan Suomeen. Japanilainen Tae on kuunnellut Lovexia vuodesta 2006.

- Näin Guardian Angel -musiikkivideon ja ostin heidän albuminsa. Olen ollut koukussa siitä asti. Olen nähnyt heidät livenä parikymmentä kertaa ja Japanissa he ovat keikkailleet kahdesti. Seuraavaksi tulen Suomeen ensi vuonna heidän keikalleen.

YleX:n haastattelema, Suomessa asuva suomi-rock-bloggaaja Hiromi Usenius kertoi haastattelussa Reckless Love -fanista, joka alkaa säästää rahaa päästäkseen Suomeen katsomaan idoleitaan. Koko haastattelun voi lukea Japaninkielisellä suomirock-blogilla tuhansia lukijoita: Suomenkielinenkin rock on Japanissa suosittua.

Lähteet: YleX