Hyppää pääsisältöön

5 asiaa, jotka uransa päättäneestä Saku Koivusta tulee tietää

39-vuotiaan jääkiekkoikoni Saku Koivun ammattilaisura kesti 22 vuotta. Urallaan hän edusti Turun Palloseuraa, Montreal Canadiensia sekä Aneheim Ducksia.

Saku Koivu // Kuva: EPA / SANDOR FIZLI

Saku Koivu ilmoitti aiemmin tällä viikolla ripustavansa hokkarit naulaan. Muun muassa näistä asioista huikean peliuran tahkonnut Koivu muistetaan:

1. Mukana joukkueessa, joka voitti historiallisen MM-kullan vuonna 1995

Saku Koivu oli suuressa roolissa Suomen jääkiekkomaajoukkueen voittaessa Suomen historian ensimmäisen jääkiekon MM-kultamitalin Ruotsissa järjestetyissä MM-kilpailuissa vuonna 1995. Koivu palkittiin turnauksen parhaana hyökkääjänä.

2. Teki NHL-historiaa

Koivu valittiin NHL-joukkue Montreal Canadiensin seurahistorian ensimmäiseksi eurooppalaiseksi kapteeniksi vuonna 1999. Samalla Koivu oli Canadiensin historian nuorin kapteeni. Koivu kantoi kapteenin C-tunnusta 10 vuoden ajan, kunnes hän vaihtoi seuraa Anaheim Ducksiin.

3. Selviytyminen syövästä

Vuonna 2001 Koivulla todettiin Non-Hodgkinin lymfooma, joka Koivun tilanteessa tarkoitti vatsansisäistä syöpäkasvainta. Koivun peliura ja koko elämä oli vaakalaudalla, mutta jo seitsemän kuukauden kuluttua Koivu palasi NHL-kaukaloon. Hän ehti pelata runkosarjassa vain kolme ottelua, mutta jo pudotuspeleissä Koivu oli ilmiliekeissä. Keskushyökkääjä teki 12 ottelussa 10 tehopistettä. NHL palkitsi Koivun sisukkuutta, urheiluhenkeä ja omistautumista jääkiekolle osoittaneena pelaajana Bill Masterton Memorial Trophylla

Yleisö osoitti Koivulle kunnioitustaan tämän palattua tositoimiin syövän selättämisen jälkeen.

4. Hyväntekijä

Koivu perusti Saku Koivu Foundation -nimisen syöpäpotilaiden hyväksi työtä tekevän järjestön. Järjestö on muun muassa lahjoittanut Montreal General -sairaalaan 8 miljoonan dollarin eli reilun kuuden miljoonan euron arvoisen PET-kuvauslaitteen, jolla syövän levinneisyyttä voidaan tutkia jo aikaisessa vaiheessa ja löytää aikainen hoitomuoto mahdollisimman ajoissa.

Koivu esiintyi NHL 2003 -videopelin Suomessa julkaistun painoksen kannessa ja lahjoitti kansikuvasopimuksesta saamansa korvauksen Turun yliopistolliselle keskussairaalalle.

Vuonna 2007 NHL myönsi Koivulle King Clancy Memorial Trophyn. Palkinto myönnetään pelaajalle, joka osoittaa johtajan ominaisuuksia sekä jäällä että sen ulkopuolella ja on tehnyt merkittävää humanitaarista työtä yhteisössään.

5. Joukkuepelaaja

Saku Koivu tunnettiin loistavana pelinrakentajana sekä joukkueen johtohahmona. Hän on osannut laittaa joukkueen edun oman edunsa edelle. Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Erkka Westerlund kaavaili Koivulle suurta roolia Koivun viimeiseen arvoturnaukseen, vuoden 2014 Sotshin olympialaisiin, mutta Koivu ei omasta mielestään ollut olympialaisten vaatimassa kunnossa.

Lue myös:

5 faktaa, jotka Susijengin fanien tulee muistaa koripallon MM-kilpailuista

Lähteet: useita