Hyppää pääsisältöön

21 000 euron rannekelloja valmistava suomalaismies: Kellon tekeminen vie 400 tuntia

Rönkkö-kellojen valmistaja Antti Rönkkö suunnitteli kellomalliaan viiden vuoden ajan.

Antti Rönkkö valmistaa kellonsa käsityönä.

Kelloseppä Antti Rönkön uusin ja ainoa Rönkkö-kellomalli on nimeltään Steel Labyrinth. Kyseistä kelloa ei valmisteta massatuotantona, sillä kelloja valmistetaan yhteensä vain viisi kappaletta.

- Kellon tekemiseen menee 400 tuntia, jonka päälle tulee vielä testaaminen ja kaikkien osien koneistaminen, Rönkkö kertoo YleX:n Jani Hellemaan ja Aapo Rönkön ohjelmassa.

Kellon myyntihinta on mojovat 21 000 euroa, jonka päälle tulee vielä arvonlisäverot. Kovan hinnan syy on se, että Rönkkö tekee kellonsa alusta loppuun käsityönä.

- Olen suunnitellut koneiston itse. Erityisesti viimeistely on äärimmäisen aikaa vievää. Kaikki osat on viimeistelty monelta puolelta. Esimerkiksi osien alapuolella on sellaista viimeistelyä, jota asiakas ei edes näe. Eli vanhaan käsityötyyliin on kello tehty, Rönkkö sanoo

Juuri käsityönä tekeminen erottaa Rönkön kellot esimerkiksi Rolexeista. Käsityö tekee Rönkön mukaan kellosta luksuskellon.

- Vaikka kaikkia työstömenetelmiä ja koneita on mahdollista käyttää, niin viimeisen jäljen teen aina käsin. Keräilijät ymmärtävät sen heti, kun näkevät kellon.

Tältä näyttää 21 000 euron arvoinen kello. // Kuva: YleX

Ensimmäisen Steel Labyrinth -kellon Rönkkö myi Nokian silloiselle toimitusjohtajalle Stephen Elopille. Luksuskellojen suurmarkkinat ovat Rönkön mukaan Kaukoidässä.

- Jos katsoo sveitsiläisiä luksuskelloja, niin 40 prosenttia niistä menee Kaukoitään päin, Rönkkö kertoo.

Kelloja on kuitenkin myyty myös Suomeen. Seuraava mahdollinen ostaja voisi olla nimensä puolesta kellosta kiinnostunut Aapo Rönkkö.

- Ruvetaan säästämään, Aapo sanoo.

Lähteet: Jani Hellemaa & Aapo Rönkkö